Uçucu Yağlara Alerjik Reaksiyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uçucu yağlar şu anda sağlık sahnesinin “havalı çocukları” olup, anksiyeteyi gidermek, enfeksiyonlarla savaşmak, baş ağrısını hafifletmek ve daha pek çok şey arasında sağlık yararları için lanse edilmektedir.

Ancak yanlış kullanılırsa, uçucu yağlar diğer olumsuz etkilerin yanı sıra alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Uçucu yağlara alerjik reaksiyonun semptomlarını nasıl tespit edeceğinizi ve bu alternatif tedaviyi güvenle kullanmanın ipuçlarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Uçucu yağlar nelerdir?
Uçucu yağlar, bitkilerden elde edilen aromatik bileşiklerdir. Sağlığı ve refahı destekleyen bütünsel bir sağlık tedavisi türü olan aromaterapide merkezi bir rol oynarlar.

Uçucu yağları çevreleyen hype’ın çoğu, doğal ürünler olmalarından kaynaklanmaktadır.

Bu mutlaka uçucu yağların tamamen güvenli olduğu anlamına gelmez. Bu karmaşık maddeler, Gıda ve İlaç İdaresi tarafından düzenlenmemektedir ve sağlık yararlarından bazıları abartılmıştır.

Hamile kadınlar, çocuklar ve evcil hayvanların çevresinde aromaterapinin kullanılmasının tehlikeleri vardır. Yanlış kullanımdan kaynaklanan tehlikeler vardır. Uçucu yağlara alerjisi olması mümkündür.

Alerjik reaksiyon nedir?
Alerjik reaksiyonlar oldukça yaygındır. Bağışıklık sisteminiz normalde zararsız olan bir madde olan bir alerjene aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkarlar.

Alerjen, vücudunuzu, alerjene “saldıran” kimyasallar üreten antikorlar üretmeye başlar.

Alerjik reaksiyonlar hafiften yaşamı tehdit ediciye kadar değişir ve genellikle burnunuzu, akciğerlerinizi, boğazınızı, cildinizi, midenizi, sinüslerinizi veya kulaklarınızı etkileyen semptomlarla sonuçlanır.

Uçucu yağlara alerjik reaksiyonun belirtileri nelerdir?
Aromaterapide uçucu yağlar genellikle havaya yayılır ve solunur veya bir taşıyıcı yağ ile seyreltilir ve cilde uygulanır. Esansiyel yağlar yutulmamalıdır.

Uçucu yağlara alerjik reaksiyonun belirtileri kişiye ve yağları nasıl kullandığına bağlı olarak değişebilir. En yaygın alerjik reaksiyon türleri ve her birinin semptomları şunlardır:

Kontakt dermatit
Kontakt dermatit, bazı maddeler cildinize doğrudan temas ettiğinde gelişen kaşıntılı, kırmızı bir döküntüdür.

İki tip vardır: tahriş edici kontakt dermatit ve alerjik kontakt dermatit.

Kaşıntılı, kırmızı döküntüye ek olarak, her iki kontakt dermatit türü başka semptomları paylaşır:

Kuru, çatlak veya pullu cilt sızan kabarcıklar veya şişlikler yanma ve batma hissi

Alerjik kontakt dermatit, uçucu yağlara karşı en yaygın alerjik reaksiyondur. Bir alerjene duyarlı hale geldiğinizde ve daha sonra maruz kaldıktan sonra bir reaksiyon oluştuğunda ortaya çıkar.

Gecikmiş bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur, yani maruz kaldıktan 12 ila 72 saat sonra semptomları fark etmeyebilirsiniz.

Tahriş edici kontakt dermatit gerçek bir alerjik reaksiyon değildir. Cildiniz toksik veya tahriş edici bir maddeye maruz kaldığında ortaya çıkar. Kızarıklığı genellikle kaşıntıdan daha ağrılıdır ve maddeye ne kadar uzun süre maruz kalırsanız daha da kötüleşir.

Uçucu bir yağla ilgili dermatitiniz varsa, yağ bir taşıyıcı yağda yeterince seyreltilmemiş olabilir. Uçucu yağı kullanmayı bırakın ve farklı bir uçucu yağı denemeden önce bölgenin iyileşmesine izin verin.

Kurdeşen
Kurdeşenlerin (ürtiker) yiyecek, ilaç, böcek sokmaları, enfeksiyonlar ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok olası tetikleyicisi vardır. Vücudunuzun herhangi bir yerinde görünebilirler ve aşağıdakilerle karakterize edilirler:

Boyutları değişebilen ve sıklıkla tekrar tekrar ortaya çıkan ve solan, genellikle kaşıntıya neden olan kabarık kırmızı yumrular (şeritler)

Fototoksik reaksiyonlar
Bazı uçucu yağlar ışığa duyarlı veya fototoksiktir; bu, onları topikal olarak uygularsanız ve ardından cildinizi güneşin UV ışınlarına maruz bırakırsanız ciddi bir reaksiyona neden olabilecekleri anlamına gelir.

Limon, misket limonu, portakal ve bergamot gibi turunçgil yağlarının ışığa duyarlı reaksiyonlara neden olduğu bilinmektedir.

Bu tür reaksiyonların belirtileri şunlardır:

Cilt kızarıklığı veya renk değişikliği
Yanma veya kaşıntı
Kabarma
Işığa duyarlı bir uçucu yağ kullanmayı seçerseniz, cildinizi en az 12 saat UV ışınlarına maruz bırakmayın.

Burun tahrişi
Uçucu yağları yayıyorsanız, aşağıdaki gibi burun semptomları yaşayabilirsiniz:

Hapşırma
Burun akması
Tıkanıklık
Astımınız varsa, uçucu yağları yaymadan önce doktorunuza danışın.

Göz tahrişi
Uçucu yağları gözlerinize sürmek veya uçucu yağları kullandıktan sonra yanlışlıkla gözlerinize dokunmak şunlara neden olabilir:

Göz kızarıklığı
Tahriş
Yanma
Uçucu bir yağa alerjik reaksiyon gösterdiğinizden şüpheleniyorsanız hemen kullanmayı bırakın. Pencerelerinizi açın ve havayı boşaltın.

Evde alerjik reaksiyonları tedavi edebilir miyim?
Uçucu yağlara verilen reaksiyonların çoğu hafiftir ve evde tedavi edilebilir.

Yağı topikal olarak uyguladıysanız, etkilenen cildi nazik sabun ve soğuk suyla iyice yıkayın.

YOUNG SOULS

 

Ana Menü