Koku duyunuzu kaybetmek hayatınızı değiştirecek bir deneyim olabilir. Koku alma yeteneğinizi kaybettiğinizde yiyeceklerin tadının eskisi gibi olmadığını fark edebilirsiniz. Ayrıca bazı şeyleri diğer insanlardan farklı koklayabilirsiniz, bu da beyninizin belirli kokuları tanımlamasını zorlaştırır. Bu sinir bozucu ve rahatsız edici olsa da, koku duyunuzu yeniden eğitmenize yardımcı olacak yollar vardır, böylece çarpık bir balonun içinde yaşamak zorunda kalmazsınız.

Koku terapisi veya koku eğitimi, farklı koku kategorilerine sahip esansiyel yağları kullanarak kişinin koku almayı yeniden öğrenmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir sistemdir. Peki koku eğitiminin faydaları nelerdir? O nasıl çalışır? Bu amaç için esansiyel yağ tedavisinin arkasındaki bilim nedir?

Bu blog yazısında esansiyel yağlarla koku eğitimi ile ilgili tüm sorularınıza cevap bulacaksınız. Koku eğitiminin ne olduğu, neden faydalı olabileceği, nasıl başlayacağınız, hangi malzemelere ihtiyacınız olacağı ve ne tür sonuçlar bekleyeceğiniz gibi her şeyi ele alacağız. Yani koku alma duyunuzu geliştirmenin bir yolunu arıyorsanız veya koku alma duyusunu kaybetmiş birine yardım etmek istiyorsanız okumaya devam edin!

KOKU EĞİTİMİ NEDİR?
Koku eğitimi veya koku rehabilitasyonu, kişinin koku duyusunu yeniden kazanmasına yardımcı olmak için belirli kokuları ve aromaları düzenli olarak koklama eylemidir. Kullanılan uyarıcı kokular genellikle aromatik, çiçeksi, meyveli ve reçineli kokular gibi ana koku kategorilerinden seçilir. 2017 yılında yapılan bir meta-analizde araştırmacılar, koku kaybı (anosmi), koku azalması (hipozmi) veya koku bozukluğu (fantosmi) gibi koku alma bozuklukları yaşayanlar için deneysel bir terapi tasarladılar.1 Aslında, bazı hastalar terapinin sonrasında faydalı olduğunu bildirdi. Bazı insanlarda anozmiye neden olabilen viral enfeksiyon sonrası.

KOKU EĞİTİMİNİN TARİHÇESİ
Konsept ilk olarak Dresden Teknoloji Üniversitesi’nden psikolog Thomas Hummel tarafından ortaya atıldı. Hummel, ilk çalışmasında koku alma duyusu eksikliği olan hastalara on iki hafta boyunca günde iki doz rejimini kullanmalarını tavsiye etti.2

Rutin, her biri 10 saniye boyunca gül, limon, karanfil ve okaliptüs esansiyel yağlarının kokusunu solumayı içeriyordu. Bu güçlü kokular Henning’in koku prizmasına göre farklı koku kategorilerine girmektedir.

Orijinal çalışmasında Hummel, koku alma bozukluğu olan hastalara on iki hafta boyunca günde iki kez belirli kokuları koklama rutinini takip etme talimatını verdi. Deney rutini, gül, limon, karanfil ve okaliptüs esansiyel yağlarının kokusunun her birinin on saniye boyunca solunmasını içermektedir. Bu yoğun kokuların her biri Henning’in koku prizmasında farklı bir koku kategorisine karşılık gelir.

Koku Prizması, 1927’de Johannes Henning tarafından yaratıldı ve insanların kokuları nasıl algılayabildiğini anlatıyor.3 Temel koku kategorilerini içeren üçgen bir grafiktir: Çiçeksi, Meyveli, Reçineli, Baharatlı.

Örneğin “gül” kategorisi Aromatik ve Çiçeksi kokular arasında yer alır çünkü yoğun bir aromadır ve aynı zamanda hoş kokuludur. Limon tatlı ve keskin olduğundan Meyveli bir koku olacaktır.

O zamandan bu yana koku eğitimine yönelik araştırma ve ilgi katlanarak arttı. Koku kaybı olan hastaların tat alma duyularında, yeme yeteneklerinde ve yiyeceklerden tekrar keyif almalarında iyileşme görüldü. Yaşam kaliteleri de arttı, bu nedenle bu tedavinin hem hastalar hem de doktorlar tarafından ciddiye alınması gerekiyor.

KOKU EĞİTİMİ BİLİMİ
Koku duyusu, beynin duygu ve hafızadan sorumlu bölgesi olan limbik sistemle yakından bağlantılıdır. Bir koku hissettiğinizde, koku nöronlarınız limbik sisteminiz aracılığıyla anıları veya duyguları tetikleyen mesajlar gönderir.

Şanslıyız ki, hem koku alma siniri hem de koku alma duyusu dahil olmak üzere koku duyumuz, sinirsel esnekliğe sahiptir. Bu, koku alma hücrelerimizin yenilenebileceği ve kaybolan kokuları ayırt etmek üzere eğitilebileceği anlamına gelir. Basitçe beynin, farklı kokuları solumanın tekrarlayan uyaranları yoluyla koku sinyallerini nasıl işleyip yorumlayacağını yeniden öğrenmesi gerekir. Araştırmacıların koku eğitiminin muhtemelen sonuç getireceğine inanmaları şaşırtıcı değil.2

EVDE ESAS YAĞLAR KULLANARAK KOKU DUYUSUNUZU NASIL YENİDEN EĞİTİRSİNİZ?

Koku eğitimi oldukça basittir ve doğru malzemelerle evde yapılabilir. İhtiyacınız olan ilk şey Gül, Okaliptüs, Limon ve Karanfil gibi esansiyel yağlardır.  İkincisi, esansiyel yağları damlatmak için dört cam bardak veya kap alın. Son olarak, düşüncelerinizi kaydetmek ve ilerlemenizi kaydetmek isteyebileceğiniz için bir kalem ve kağıt alın.

Hazırlık

Artık koku eğitimine başlamaya hazır olduğunuza göre, odaklanmak ve dikkatinizi dağıtmayacak sakin ve dinlendirici bir alan bulun. Hazır olduğunuzda, her cam bardağa ayrı ayrı iki damla koyarak dört kokunuzu hazırlayın (yağları eklemeden önce her bardağı etiketlemek isteyebilirsiniz). Yağları birbirine karıştırmamayı unutmayın.

Başlamak

Antrenmanınıza başlamak için burnunuzu cam bardağın veya kabın üzerine koyun ve her bir esansiyel yağı, koku başına 10-15 saniye boyunca tek tek içinize çekin. Daha sonra bir sonraki kokuya geçin ve bu işlemi dört kokunun tamamı kullanılıncaya kadar tekrarlayın.

Bunu yaparken niyetle koklayın ve o kokuyla ilgili deneyiminizin anılarına konsantre olmak için gerçekten elinizden gelenin en iyisini yapın. Örneğin limonla dilimlenmiş limonları veya bir fincan limonatanın keskin tadını hatırlamaya çalışın.

Bunu en az 12-16 hafta boyunca günde iki kez yapın. Çalışkanlık burada anahtardır! Koku eğitiminin tıpkı antrenman sonrası kas büyümesi gibi zaman ve sabır gerektirdiğini unutmayın. Sonuçta beyninizdeki sinir bağlantılarını yeniden yapılandırma süreci küçük bir iş değildir.

İlerlemenizi Kaydedin

İlerlemenizi bir günlükle, günleri kaydederek ve koku algısındaki değişiklikleri takip etmek isteyebilirsiniz. Örneğin antrenmana başladığınızda okaliptüs kokusunu hiç alamayabilirsiniz. Koku eğitiminizin ilk haftasında zayıf kokuların veya koku eksikliğinin tamamen normal olduğunu unutmayın. İşleminizi kaydetmeye devam edin ve koku duyusunun geri geldiği günü not edin! Koku ipuçlarını ve bunların koku hafızanızla takip edilip edilmediğini bilmenin de yararlı olduğunu unutmayın.

Koku Eğitimi İçin Bazı Yararlı İpuçları

Tutarlı davranarak ve her gün pratik yaparak en iyi sonuçları elde edeceksiniz.
Her hafta kokunun gücünü 0-5 arasında derecelendirin.
Her bir koku hakkındaki düşüncelerinizi ve yorumlarınızı, ona ilişkin algınızı açıklayarak yazın. Örneğin gül olması gerektiği gibi tatlı ve çiçeksi mi kokuyor yoksa Gül olarak tanınmıyor mu? Farkı kabul etmeye ve tanımlamaya çalışın.
Her yağa yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun. Dikkatinizi dağıtmadan tek bir şeye odaklanmak zor olabilir, ancak her kokuya zaman ayırarak en iyi sonuçları elde edeceksiniz.

SONUÇLARI GÖRMEK NE KADAR SÜRER?
İlerleme kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Araştırmalara göre pek çok kişi sonuçları üç aylık başlangıçtan sonra görüyor. Ne kadar çok zaman ayırırsanız, farkı fark etme olasılığınız o kadar artar.

En iyi sonuçları elde etmek için en az dört ay boyunca sürekli olarak günde iki kez tren kokusunu almalısınız. Bunu yapmak beyninizdeki sinir bağlantılarını yeniden yapılandıracaktır ve biraz zaman alabilir. Koku eğitiminin küçük bir iş olmadığını ve sonuçları en üst düzeye çıkarmak için sürekli maruz kalma gerektirdiğini unutmayın.

Koku alma duyunuzda bir duraklama veya duraklama fark ederseniz, koku çeşitlendirmesini uygulamak isteyebilirsiniz. Bunun arkasındaki fikir, birkaç farklı kokuyla çalışmak ve burnunuzun bunlara alışmasını sağlamaktır.

Ana Menü