• Taşıyıcı Yağ Nedir
  • Uçucu Yağlar İçin Taşıyıcı Yağlar 
  • Cilt İçin Taşıyıcı Yağlar
  • Saçlar İçin Taşıyıcı Yağlar
  • DIY Masaj Yağı

 

  • Taşıyıcı Yağların Listesi ve Kullanım Alanları
    Kayısı
    Argan
    Avokado
    Siyah tohum
    Hodan Tohumu
    Castor
    Hindistan cevizi
    Emu
    Çuha çiçeği
    Keten tohumu
    Üzüm çekirdeği
    Fındık
    Kenevir tohumu
    Jamaikalı Siyah Castor
    Jojoba
    Macadamia
    Marula
    Moringa
    Neem
    zeytin
    Kuşburnu
    Ayçiçeği
    Tatlı badem
    Tamanu
    Ceviz
    Buğday tohumu
    Bitkiler ve ağaçlar her zaman sağlık, zindelik ve canlılığın direği olmuştur. Bitki krallığının üyelerinin insanlığın yararına kullanılmasının birçok yolu vardır. Bu yeşil aileler bize oksijen, barınak, yiyecek, ilaç, güzellik ve çok daha fazlasını sağlıyor. Bitkilerin enerjisinden yararlanmanın en derin yollarından biri, ekstraktlarını yağ biçiminde kullanmaktır. Bugün özellikle taşıyıcı yağları inceleyeceğiz, ancak yapmadan önce biraz arka plan verelim.

Dünyada farklı yağ türleri vardır. Bitkiler öncelikle uçucu yağlar (eterli veya uçucu yağlar olarak da adlandırılır) ve taşıyıcı yağlar (ayrıca baz veya bitkisel yağlar olarak da adlandırılır) verir. Bu yağların üretilme biçimleri ve insanlar üzerindeki etkileri büyük farklılıklar gösterir.

Bu yazıda, farklı taşıyıcı yağların ve özelliklerinin ana hatlarını vermenin yanı sıra, uçucu yağlarla ve genel anlamda sağlıkla olan bağlantılarını açıklayacağız. Ancak bu kılavuz, bitki özlerinin pek çok sırrı ve karmaşıklığı olduğundan, kesin ve her şeyi kapsayan bir “nasıl yapılır” değildir. Antik şifacılar ve günümüz bilim adamları, muhtemelen, en azından bazı durumlarda, bitkilerin insan ırkı için neler yapabileceğini yüzeysel olarak neredeyse hiç çizmeye başladığımızda hemfikirdirler.

Taşıyıcı Yağ Nedir?

Bir taşıyıcı yağa genellikle baz yağ veya bitkisel yağ da denir. Uçucu yağları “taşıma” ve cilt yüzeyinden geçirme kabiliyeti nedeniyle en çok “taşıyıcı yağ” olarak bilinir. Bu yağlar, üzerinde farklı bir maddenin kullanılabileceği bir temel veya temel görevi görür.

Uçucu yağlar da tam olarak bu nedenle eterik veya uçucu olarak adlandırılır. Şişelerinden çıkıp hava ve insan derisiyle temas ettiklerinde (neredeyse) anında buharlaşırlar. Kullandığınız uçucu yağların anlamlı ve uzun süreli bir etki yaratmasını istiyorsanız vücut içinde / üzerinde kalmalarını sağlayacak şekilde kullanmanız gerekir. Bu genellikle seçtiğiniz uçucu yağları farklı bir maddeyle karıştırmak anlamına gelir. İdeal olarak, bu, yüzeyden geçebilen ve kimyasal bileşiklerin etere salınmasını engelleyendir.

Genellikle, taşıyıcı yağlara çok az veya hiç müdahale yapılmaz. Yağ bir kez preslendiğinde veya başka şekilde çıkarıldığında, işini yapmaya bırakılır. Uçucu bir yağ ile temas ettiğinde, hem taşıyıcı hem de öz bu karşılaşmadan faydalanabilir.

Uçucu Yağlar İçin Taşıyıcı Yağlar

Uçucu yağlar gibi, taşıyıcı yağların her birinin kendi kökenleri, özellikleri, üretim yöntemleri, kullanımları ve terapötik faydaları vardır (bağımsız bir bitki özü olarak bile). Tıpkı uçucu yağlarda olduğu gibi, bu özellik ve faydaların bazıları örtüşebilir. Temel olarak, doğru uçucu yağı doğru taşıyıcı yağla eşleştirmek için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız, çünkü bu her zaman en iyi sonucu verecektir, ister reaktif ister önleyici olsun.

Taşıyıcı yağlar bitki bazlıdır, bu yüzden uçucu yağlarla bu kadar yakından bağlantılıdırlar. Taşıyıcı yağ olmasaydı, cilt uçucu yağı emmede sorun yaşardı. Ek olarak, bitkinin özünün kıvamı o kadar faydalı olmayacaktır. Dahası, kendi haline bırakılmış bir uçucu yağ, oldukça güçlü ve güçlü bir maddedir. Bu nedenle olumsuz etkilere neden olabilir. Bununla birlikte, onu daha hafif bir yağla birlikte kullanmak, vücudun onu düzgün bir şekilde kullanmasına, faydalarını toplamasına ve potansiyel olarak zararlı yan etkilere karşı daha az duyarlı olmasına izin verir.

Cilt, saç, genel olarak vücut – herhangi bir aracılık olmaksızın uçucu yağlarla tedavi edilirse sorunlar gelişebilir. Bu nedenle doğru taşıyıcı yağların seçilmesi, doğru uçucu yağların seçilmesi kadar önemli olabilir. Bu özler doğal olsa da, sisteminizi güçlü kimyasallarla boğmak istemezsiniz. Vücudunuzun hassas bir homeostazda var olduğunu ve çok fazla iyi bir şey almanın, sisteminize zehir aşılamak kadar zararlı olabileceğini unutmayın.

Taşıyıcı yağların en iyi yanlarından biri, vücuda taşıdıkları uçucu yağların özelliklerini değiştirmemeleridir. Bir temel oluştururlar ancak güçlü bitki özlerinin çalışmasına müdahale etmezler. Bitkinin bir bölümünü bitkinin ayrı bir parçasına yardım etmek için kullanmaktan ve sonra ikisini de bizim yararımıza kullanmaktan daha ideal bir şey var mı?

Cilt İçin Taşıyıcı Yağlar Açıklaması
Yüze cilt toni şişesini tutan havluyla saçlı kadın.
Cildi için taşıyıcı yağlar kullanan kadın.

Çoğu zaman, taşıyıcı yağlar topikal uygulama için temel oluşturacaktır. Bunun nedeni, uçucu yağların, küçük miktarlarda bile olsa, onları doğrudan cilde uygulayamayacak kadar güçlü olmasıdır. Taşıyıcı yağların doğal hali, uçucu yağlarla, diğer türden taşıyıcı yağlarla veya çeşitli türlerde doğal güzellik / kozmetik ürünleriyle karıştırılmaya açık olanıdır.

Taşıyıcı yağlar, herhangi bir yan etkiye maruz kalmadan cilde uygulanabilir. Bu, fındık alerjileri gibi önceden var olan bir hassasiyet veya durum olmadığı sürece geçerlidir.

Saç İçin Taşıyıcı Yağlar Açıklaması

Saç ve saç derisi için, kökten uca, bu yağların sahip olduğu nemlendirici etkisi oldukça faydalı olabilir. Kuru veya yağlı saç gibi durumlarda (veya saç tellerinin inceldiği veya fazla döküldüğü zamanlarda), bu yağlar hızla saçınızın en iyi arkadaşı haline gelebilir. İster bağımsız bir ürün olarak topikal uygulama yoluyla, ister uçucu bir yağla harmanlanarak veya hatta bir şampuan veya saç kremi gibi bir saç bakım ürününe eklendiğinde, saçın doğal olarak uzamasına, iyileşmesine ve gelişmesine yardımcı olmanın birçok yolu vardır. sağlıklı bir şekilde.

Jojoba veya badem gibi bazı yağlar, vücudun salgıladığı doğal yağ olan sebum ile belirli özellikleri paylaşır. Sebum, sağlık çarkında çok önemli bir dişlidir. Bu cilt, saç derisi, saç ve vücudun diğer bölgeleri için geçerlidir. Bazı yağları bir arada karıştırarak cildinizin dokusu ve emilim yetenekleriyle mükemmel bir şekilde eşleşen bir ürüne ulaşabilirsiniz.

 

Masaj Yağı
Beden, zihin için bir kap olarak görülür. Bu, New Age türünden bir şekilde alınmak üzere değildir, lütfen unutmayın. Beden, kelimenin tam anlamıyla beynin bulunduğu yerdir ve beyin genellikle zihnin meskeni olarak kabul edilir. Sağlıklı bir beden, sağlıklı bir zihnin gelişimi için kesinlikle gerekli veya bir ön koşul olmasa da, çoğu zaman el ele gider.

Bu nedenle, vücudu iyi durumda tutmak, birçok insanın yapmakla ilgilendiği bir şeydir. Vücudu ve zihni sağlıklı tutmanın en iyi yollarından biri aromaterapi ve masaj terapisinden yararlanmaktır. Bunlar iki farklı terapi türüdür, ancak bazen çakışırlar. Bazı masaj tekniklerinin başlaması için herhangi bir yağ gerekmez. Bu tekniklerden biri, vücudu farklı pozisyonlarda, genellikle bol giysilerle ve herhangi bir yağ olmadan manipüle etmeye odaklanan geleneksel Tay masajıdır.

Taşıyıcı yağlar kullanılarak yapılan kolay bir ev yapımı vücut masaj yağı için eşit miktarda jojoba yağı, tatlı badem yağı ve ayçiçek yağını karıştırın. Seçtiğiniz 3 uçucu yağdan 10 damla ekleyin (yani toplamda 30 damla). İyice sallayın ve serin, karanlık bir yerde saklayın. Hem beden hem de ruh için onarıcı özelliklerle cennet gibi bir karışım oluşturmak için lavanta, papatya ve yasemin esansiyel yağları eklemeyi seviyorum. Bu masaj yağındaki taşıyıcı yağlar, ağrılı kaslarınız için anti-enflamatuar, nemlendirici, yatıştırıcı ve enerji verici faydalar sağlamak için sinerji içinde çalışır. Ama kendimi kaptırmadan önce (üzgünüm, mecburdum), hangisinin sizin ve vücudunuzun ihtiyaçları için en iyi sonucu vereceğini bulmak için belirli taşıyıcı yağların faydalarına derinlemesine bir dalış yapalım!

Taşıyıcı Yağların Kapsamlı Dökümü ve Kullanımları
Kayısı Yağı
Kayısı ahşap masanın üzerine ikiye böldüm.
Kayısı dilimlenmiş.

Kayısı (veya kayısı çekirdeği) yağının E vitamini, K vitamini ve sağlıklı yağ asitleri bakımından çok yüksek olduğu bilinmektedir. Antiinflamatuar ve antibakteriyel bir maddedir. Cilde uygulayabileceğiniz en nazik yağlardan biridir. Sayısız merhem ve losyonda vb. Bulabilirsiniz ama kayısı yağı için çok faydalı bir diğer kullanım da taşıyıcı yağdır. E vitamini ve yağ asitleri cildin çok yağlı hale gelmeden beslenmesini sağlar.

Prunus armeniaca meyvesinin çekirdeği yağ içeriği bakımından çok yüksektir (% 40-50). Gözenekleri temizleyebilir, yaşlanma belirtileriyle mücadele eden antioksidanlar bakımından zengindir ve farklı tipteki saç ve cildi nemlendirir. Çekirdekler preslenir ve bu içlerinde bulunan yağı serbest bırakır. Kayısı yağıyla en iyi sonucu veren iki uçucu yağ, lavanta ve biberiyedir.

Argan Yağı
Daha ünlü taşıyıcı yağlardan biri olan Argan, çok güçlü olduğu için genellikle uçucu bir yağ olmakla karıştırılır. Aslında Argania spinosa ağacı çekirdeğinin ürünüdür ve aynı zamanda ana kaynağı nedeniyle Fas yağı olarak da bilinir. Tıbbi ve kozmetik özelliklerinin yanı sıra mutfak uygulamalarıyla da çok ün kazanmış bir yağdır. Cilt nemlendirici, saç kremi ve şekillendirici olarak kullanabilirsiniz. Hasarlı cildi ve saç derisini iyileştirmeye yardımcı olacak bir madde olarak da kullanabilirsiniz.

Birçok uçucu yağ, argan ile iyi çalışır. Duruma veya semptomlara bağlı olarak, gül yağı, çay ağacı yağı, nane ve diğerleri ile karıştırabilirsiniz. Argan yağının sahip olduğu farklı vitamin ve asitler, antibakteriyel, antiviral, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu anlamına gelir. Argan yağı, özellikle Fas’taki yerliler tarafından farklı zamanlarda bağımsız bir madde olarak bile kullanılmıştır.

Avokado yağı

Beslenme, saç, cilt ve yağ çekme ile ilgili faydalarıyla ünlü – avokado yağı, oleik asit ve diğer bazı sağlıklı yağ asitleri bakımından yüksektir. Yoğun ve vitamin bakımından zengin olan Persea Americana yağı, sevenler için gerçek bir ziyafettir. İster yemek pişirmek, kızartmak, pişirmek veya uçucu yağları vücuda taşımak için olsun, avokado yağı büyük bir etki için kullanılabilir. Benzer taşıyıcı yağlar gibi cilt bariyerine hızlı ve kolay bir şekilde nüfuz etme ve vücut tarafından mukavemetini kaybetmeden emilme özelliğine sahiptir.

Avokado yağının cildi yumuşattığı, bağışıklığı artırdığı ve ciltle ilgili farklı koşulları yatıştırdığı bildiriliyor. Bu özellikle yetersiz beslenen veya aşırı neme ihtiyaç duyan ciltler için geçerlidir. Uçucu yağlarla harmanlandığında sağlıklı ve iyi işleyen bir beden ve zihin için güçlü bir temel oluşturur.

Bu, kökenleri Meksika’da olan başka bir meyvedir ve avokado ve özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, onun aslında bir meyve değil, büyük bir meyve olduğunu göstermektedir!

Çörek Otu Yağı
Çörek otu (Nigella sativa) olarak bilinen bitki, dünyanın çeşitli yerlerine özgü bir bitki olduğu için genellikle benzer bitkilerle karıştırılır. Siyah kimyon tohumları binlerce yıldır gıda ve ilaç olarak kullanılıyor ve hatta Eski Mısır Kralı Tutanhamon gibi antik lordların mezarlarında bile bulunduğu söyleniyor.

Çörek otu yağı faydaları arasında sivilceyle mücadele, cildi yumuşatma, yaraları iyileştirme ve genel olarak iltihabı azaltma yer alır. Diğer bazı koşulların risk faktörlerinde de sözde bir azalma var, ancak bunlar gibi çörek otu yağı faydaları bilimin henüz desteklediği bir şey değil. Çalışmalar hala yürütülüyor ve şimdiye kadar az ve çok uzaktaydılar.

Saç için çörek otu yağı kullanmaya gelince, saçı nemlendirdiği ve nemi tutmasına yardımcı olduğu söylenen bir maddedir. Saçla ilgili birçok koşul, nem eksikliğine kadar izlenebilir ve çörek otu yağı kullanımı çok çeşitlilik gösterse de, bu umut vaat ettiği bir alandır. Ayrıca incelmekte olan saçlara yardımcı olduğu söylenir ve bu, saç dökülmesi veya saç dökülmesi yaşayanlar için harika bir haber olabilir.

Hodan Tohumu Yağı
Bitkisel cilt bakımında kullanılan Borago officinalis bitkisinin (yıldız çiçeği olarak da bilinir) yağı tohumlarından üretilir. Yağ asidi içeriği açısından sıklıkla diğer yağlarla karşılaştırılır. Aslında omega-6’da diğer birçok taşıyıcı yağdan daha yüksektir. Enflamasyonu azaltmak, akne ve egzamayla mücadele etmek ve hatta menopoz ve adet öncesi sendromu semptomlarıyla mücadele etmek için kullanabilirsiniz. Çalışmalar halen devam etmektedir, ancak gelecekteki genel klinik kullanım açısından bir miktar umut vaat etmektedir.

Uçucu yağlarla uygun şekilde birleştirildiğinde cilt, saç, tırnaklar ve vücudun geri kalanı için çok faydalı olabilir. Hodan tohumu yağı bu nedenle oldukça çok yönlü kabul edilir. Ayrıca geleneksel olarak farklı türlerdeki kardiyovasküler, solunum ve bağırsak rahatsızlıkları için kullanılır. Diğer bitkisel yağlar gibi, olası dezavantajları vardır, bu nedenle herhangi bir yan etkiye dikkat edin.

Hint Yağı
Hint yağı, aslında sektördeki en popüler güzellik yağlarından biridir. Bu bitkisel yağ binlerce yıldır kullanılmaktadır ve Ricinus communis bitkisinin çıkarılmasıyla elde edilmektedir. Hint fasulyesi olarak bilinen bitkinin tohumları toksik bir enzim olan risin içerir. İyileşme süreci boyunca bu toksin etkisiz hale gelir, bu da bu güçlü yağı bolca kullanabileceğimiz anlamına gelir.

Sağlıklı saç büyümesini teşvik etmek için saçınıza ve saç derinize hint yağı kullanabilirsiniz. Aslında, hint yağının yaygın kullanımı kirpik ve kaş büyümesidir! Bu yağın saç sağlığı için bu kadar güçlü olmasının nedenlerinden biri, anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu nitelikler saçlarınızı daha kalın ve daha dolgun saç uzaması için dengelemenize yardımcı olabilir. Saç uzunluğunda gözle görülür bir fark görmek için kirpiklerinize, kaşlarınıza veya tellerinize düzenli olarak uygulayın. Bir gecede işe yarayan sihirli bir tedavi değildir, ancak zamanla kullandığınızda harikalar yaratabilir.

Anti-enflamatuar özellikleri, onu masaj tedavilerinde popüler bir taşıyıcı yağ yapar. Ek olarak, nemlendirici, müshil tedavisi ve sivilceyi azaltmaya yardımcı olacak bir çözüm olarak kullanabilirsiniz. Çoklu kullanım faydalarına rağmen, bu harika yağdan çok fazlasına sahip olmanın mümkün olduğu unutulmamalıdır. Bir tedavi olarak kullanmayı planlıyorsanız, devam etmeden önce sağlık uzmanınıza danışın.

Hindistancevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, zeytin ve ayçiçeği yağlarının yanında en çok kullanılan mutfak malzemelerinden biridir. İster yemek pişirme, kozmetik, aromaterapi veya masaj terapisi için olsun, cocos nucifera’nın yağı birçok insan için vazgeçilmezdir. Nemlendiricidir, doğaldır ve her tür uçucu yağ ile harika çalışır.

Hindistancevizi yağı da her türlü yağda kullanılır. Doğal bir kayganlaştırıcı olduğu için, özellikle cilt üzerinde cilt aktiviteleri sırasında sürtünmeyi azaltmayı amaçlayan ürünlerdeki en popüler bileşenlerden biridir. Yağlar su bazlı veya silikon bazlı olabilir ve hindistancevizi yağı her zaman olmasa da potansiyel olarak iyi bir katkı olabilir.

Hindistan cevizi yağının yağlamada kullanılmasının göze çarpan bir dezavantajı, bileşimi nedeniyle vücudunuzun pH seviyelerine müdahale edebilmesidir. Ayrıca lateks korumayla zayıf etkileşime girebilir. Vajinal enfeksiyonlara yakalanma eğilimi varsa, yatak odasında hindistan cevizi yağı kullanılmaması ve farklı ürünler tercih edilmesi önerilir. Doğal, otomatik olarak daha iyi veya daha güvenli anlamına gelmez. Her şey mevcut duruma ve koşullara bağlıdır.

Çuha çiçeği yağı

Oenothera biennis olarak bilinen sarı çiçekli bitkinin tohumları gıda, kozmetik ve tıpta kullanılmaktadır. A, D, E ve K vitaminleri bu yağın ana maddelerinden bazılarıdır. Omega 3 ve 6 yağ asitleri de bu maddenin bileşenleridir. Hormon seviyelerini dengelemenin bir yolu olarak kullanılmıştır. Bu, özellikle adet öncesi veya menopozla ilgili semptomlar yaşayan kadınlar için geçerlidir. Ayrıca akne, egzama, sedef hastalığı, çatlaklar ve şişlikten muzdarip ciltlere yardımcı olabilir.

Çuha çiçeği ayrıca mineral bakımından da zengindir ve nemlendirme amaçlı ideal olarak kabul edilir. Cildiniz kırmızı veya iltihaplıysa veya başka şekilde tahriş olmuşsa, bu gerçekten yardımcı olan bir yağ olabilir. Diğer maddelerle harmanlayarak veya karıştırmadan uygulamak faydalı olabilir. Saçın güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olduğu söylendiği için saç büyümesi de bir husustur.

Keten tohumu yağı
Keten (Linum usitatissimum), tekstil endüstrisinde yaygın kullanımı ile bilinir. Bitki, iki çeşidi olan, ancak temelde aynı özellikleri taşıyan tohumlar üretir. Tohumlardan gelen sıvı, soğuk presleme işlemiyle çıkarılır ve bu yağ aynı zamanda keten tohumu yağı, keten tohumu yağı veya basitçe keten yağı olarak da bilinir.

Omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek, besin içeriği veya takviyesi olarak balık yağına uygun bir alternatif olarak görülmektedir. “Keten tohumu yağı ve balık yağı” tartışması diğer keten tohumu yağı faydalarını görmezden geliyor: belirli hastalıkların risklerini azaltma, cilt sağlığını iyileştirme, sindirim ve kalp sağlığını iyileştirme ve vücuttaki iltihaplanmanın genel olarak azaltılması. Duruma ve kişinin durumuna bağlı olarak, yağlardan biri diğerinden daha faydalı olabilir. Bu yüzden doktorunuza danışmak ve bilinçli bir karar vermek en iyisidir.

Üzüm çekirdeği yağı
Vitis vinifera yağı, şarap yapımında kullanılan üzümlerin tohumlarının ezilmesiyle üretilen bir çeşit yan üründür. Pek çok krem ​​ve losyonda, aromaterapide ve ayrıca masaj terapisinde kullanılan bir yağdır. Doğal olarak yağlı bir cildiniz varsa, bu sizin için diğer taşıyıcı yağlardan daha uygun bir madde olabilir. Deri veya saç için, üzüm çekirdeği yağı gerçek bir kurtarıcı olarak kabul edilir. Lekeler, kırışıklıklar, sivilce, cilt tonu, yanıklar ve daha fazlasıyla başa çıkmaya yardımcı olabilir.

Diğer tohum yağları gibi sağlıklı asitler ve vitaminler bakımından zengindir. Eklem ve kas ağrılarına yardımcı olma ve ayrıca oksidatif stresle mücadele etme potansiyeline sahiptir. Saçın daha kalın, daha yumuşak ve daha parlak olmasına yardımcı olduğu ve kepeği uzak tutarken kafa derisinin nemi tutmasına izin verdiği söylenir. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere de sahiptir ve neden bu kadar çok kişinin onunla birlikte alındığını anlamak kolaydır.

Fındık yağı
Pek çok taşıyıcı yağ, aynı faydaların çoğuna sahip gibi görünmektedir, ancak kaynaklarının çok azı fındık kadar lezzetlidir. Corylus avellana ağacının meyvesi, yemek pişirmenin yanı sıra ilaç ve masaj için kullanılan en bilinen yağlardan biridir. Diğer taşıyıcı yağlarının çoğu gibi, bu da doğasında antioksidan, antibakteriyel ve antiinflamatuardır. Cilde hızlı, kolay ve derinlemesine nüfuz edebilir ve bunu yaparken esansiyel yağları (veya diğer maddeleri) vücuda taşır.

Sıcak preslenmiş fındık yağı, bol miktarda besleyici vitamin ve yağ asitleri içerir. Vücuttaki kan akışını ve kolajen üretimini arttırır. Oldukça hafif yapısından dolayı hassas cilde sahip kişilerde kullanılabilir. Tabii ki, yağı herhangi bir tedaviye veya masaj terapisine dahil etmeden önce test etmek en iyisidir. Yağdaki bileşenler, cildin vücut yaşlandıkça veya güneşin potansiyel olarak zararlı ışınlarına aşırı maruz kaldıkça ortaya çıkabilecek lekeler, yara izleri ve çizgilerle savaşmasına yardımcı olabilir.

Fındık aslen Asya’nın farklı bölgelerinden gelmektedir, ancak günümüzde İspanya dünya çapında üretim oranlarında üçüncü sırada yer almaktadır.

Kenevir Yağı

Kenevir bitkisi, geleneksel olarak ilgili C. sativa ve C. indica türlerine ayrılan Kenevir olarak daha iyi bilinir. Kenevir bitkisinin tohumları, bitkinin kendisi gibi, birçok endüstriyel kullanım için kullanılan yaklaşık% 50 yağ içerir. İnsanlar onu bir besin takviyesi olarak almayı tercih ediyor ve esansiyel yağ asitleri, vitaminler ve protein içeriği akne gibi rahatsızlıklara yardımcı olabilir. Aslında, sivilce, egzama ve diğer cilt sorunları için kenevir tohumu yağı kullanmak oldukça yaygın bir kullanımdır ve yağın yaşlanmayı geciktirici özellikleriyle el ele gider.

Kenevir tohumu yağının cilt için kullanımı akne veya kuruluğun ötesine geçer. Cilt hücresi onarımına katkıda bulunabilir ve günlük yaşamın gelecekteki hasarlarını önlemeye yardımcı olabilir. Nemlendirir ve sebum üretimini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Saç için kenevir tohumu yağı kullanmak da popüler bir kullanımdır çünkü yağın sahip olduğu diğer antioksidanlar gibi E vitamininin kafa derisi için fazlasıyla iyi olduğu düşünülmektedir.

Bazı insanlar kenevir tohumu yağının depresyon, anksiyete ve benzeri durumlar gibi zihinsel sorunlarla mücadeleye yardımcı olduğunu düşünüyor. Bitki, Orta Asya’ya özgüdür, ancak dünyanın başka yerlerinde de bulunur. Var olan en eski kültür bitkilerinden biri olduğu düşünülmektedir.

 

Jojoba yağı

Genellikle jojoba olarak bilinen simmondsia chinensis bitkisinin tohumlarından üretilen yağ, vücudun doğal yağı olan sebuma çok benzer. Bu nedenle jojoba, cildimiz için en faydalı maddelerden biri olarak kabul edilir. Sayısız kozmetik ürününde kullanılır: şampuanlar, losyonlar, kremler, nemlendiriciler ve benzerleri. Saç, kafa derisi ve cilt, bununla ekstra rahatlık ve iyileşme bulabilir. Çeşitli uçucu yağlarla iyi karışan, yağlı olmayan bir sıvıdır.

Cildin gözeneklerini tıkamayan ve kolayca emilen bir antioksidan, nemlendirici ve antibakteriyel ve antiviral bir ajandır. Dudak kremi ve cilt serumu olarak kullanabilirsiniz; özellikle yüz, bileşiminden faydalanabilir. A, D ve E vitaminlerinin yanı sıra yağ asitleri de bu bitkinin yağını oluşturan şeyin bir parçasıdır.

Kendi yağlarını oluşturmak için büyük miktarda ihtiyaç duyan diğer bitki ve bitkilerle karşılaştırıldığında, jojoba tohumunun sıvısı ağırlığının yaklaşık% 50’si kadardır. Bu, onu petrol üretimi için oldukça ideal hale getirir. Jojoba, Arizona, Kaliforniya ve Meksika’nın çöl bölgelerinde doğdu ve hala orada büyüyor ve gelişiyor.

Macadamia Yağı
Genellikle soğuk presleme işlemiyle üretilen Macadamia ternifolia ve Macadamia tetraphylla tohumlarının yağı, sebuma çok benzeyen başka bir taşıyıcı yağdır. Bu nedenle, büyük penetrasyon ve absorpsiyon yeteneklerine sahiptir ve çeşitli karışımlarda ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Azalan sebum üretimi yaşayan cilt ve kafa derisi bu yağdan çok fayda sağlayabilir ve sonuçlar şaşırtıcı olabilir. Bazen tek ihtiyacınız olan doğru kombinasyon ve işte!

Antioksidanlar açısından zengin ve sağlıklı yağlarla dolu bir yağdır. Ek olarak, vücudu güvende tutmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar bir maddedir. Vücudun düzgün çalışmasına, bütünlüğünü korumasına ve belirli koşulların gelişmesini engellemesine yardımcı olurlar. Ayrıca, önemli ölçüde yüksek bir sigara içme noktasına ve tutuşma noktasına sahiptir. Bu, özellikle kızartma veya ızgara yapmaktan hoşlananlar için aranan bir yemeklik yağ olmasını sağlar.

Moringa Yağı
İnsanlık tarihi boyunca belirli sayıda ağaç “hayat ağacı” veya “mucize ağaç” lakabını kazanmıştır. Bu yazıda bunlardan birkaçından daha önce bahsetmiştim ve bu, bu saygıdeğer unvanın verildiği başka bir ağaç. Moringa ağacı (Moringa oleifera) aynı zamanda baget ağacı olarak da bilinir ve meyvelerinin tohumları (sopaları) bu değerli ve belki de daha belirsiz taşıyıcı yağı üretmek için soğuk preslenir.

Moringa tohumlarının yağı nemlendirici yağ asitleri ve A vitamini içerir ve geleneksel olarak yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmaktadır. Saç derisi için yararlı bir temizleyici görevi görür, yüzeydeki kiri ve birikimi kaldırabilir, aynı zamanda köklere ve foliküllere besin sağlar. Saç için moringa yağı kullanmak gün geçtikçe daha popüler hale geliyor ya da öyle görünüyor. Ancak bu yağın yararlı olabileceği vücuttaki tek alan bu değildir.

Moringa yağının kullanım alanları, bölgeye ve geleneklerine bağlı olarak değişir. Bu ağacı bu kadar cazip kılan şeylerden biri de, neredeyse her parçasının iyi bir şekilde kullanılabilmesidir. Tohumlar, baklalar, yapraklar ve çiçekler, mutfak, kozmetik ve tıp gibi farklı endüstrilerde kullanılmaktadır. Moringa yağının cilt için kullanımı, insanlar (ve şirketler) sağlık yararları ve iyileştirici özelliklerinden haberdar olduklarından, daha yaygın hale geliyor.

Ağaç, değerli meyvesiyle birlikte Hindistan’ın belirli bölgelerine özgüdür ve dünyanın subtropikal bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bölgeye bağlı olarak, yağ ağacı, benzoil ağacı ve – köklerinin acılığından dolayı – yaban turpu ağacı gibi başka isimlerle anılır.

Neem Yağı
Neem (Azadirachta indica) adı verilen bitki, Hint leylakı olarak da bilinmekte ve binlerce yıldır ilaç olarak kullanılmaktadır. Hindistan halkı tarafından kutsal bir bitki olarak kabul edilir ve sağlık ve canlılığın yerel bir sembolüdür. Bu ağacın meyveleri ve tohumları soğuk preslenir ve böcek ilacı olarak da kullanılan neem yağı üretmek için kullanılır.

Neem yağının faydalarının, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeyi, antibakteriyel bir madde olarak hareket etmeyi, cildi ve saçı yumuşatmayı ve bireyin genel sağlığını iyileştirmeyi içerdiği söyleniyor. Neem yağı, geleneksel Hint tıbbında (Ayurveda) pek çok kullanım alanı bulmaktadır ve günümüzde farklı saç ve cilt bakım ürünlerinde bulunabilen bir içeriktir.

Saç için Neem yağı, her bakımdan, neem’in doğru kullanımıdır. Hint geleneği, saç tellerinizin nemi tutmasına, kafa derisinin kuruluğuyla mücadele etmesine, baş biti için etkili bir tedavi yöntemi (ve önleme) olarak çalışmasına ve ayrıca saç incelmesi ve / veya saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Cilt için neem yağı, geleneksel olarak cildin kuruluğunu yumuşatma ve farklı cilt hasarlarını onarma yeteneğine sahip olduğu için yaygın bir kullanımdır.

 

Kuşburnu Yağı
Kuşburnu yağı (kuşburnu tohumu yağı da denir), birkaç yabani gül çalısının tohumlarından üretilir: Rosa moschata, Rosa rubiginosa ve Rosa canina. Kuşburnu yağının kullanım alanları çoktur, ancak yüz ve cilt muhtemelen en iyi bu sıvıyla ilişkilendirilir. Akne için kuşburnu yağı – yani aknenin tedavisi ve önlenmesi için – uygulamak popüler bir kullanımdır ve hafif bir yağ olarak topikal olarak uygulanabilir ve hızlı emilim ve etki için uçucu yağları vücuda taşır.

Diğer bitkisel yağlar gibi, bu da esansiyel yağ asitleri, vitaminler ve beta-karoten içerir. Bu, kuşburnu yağının faydalarının çok yönlü olmasına neden olur: kolajeni artırabilir, bir anti-enflamatuar ajan görevi görebilir, yaşlanma ve hasar belirtilerini azaltabilir ve ayrıca cildinizi nemlendirebilir ve aydınlatabilir. Kuşburnu yağının cilt için kullanılması her gün kullanabilecekleri bir taşıyıcı yağ arayanlara tavsiye edilir ve pek çok kozmetik üründe mevcuttur.

Kuşburnu yağını saçlar için kullanmak da oldukça popüler ve en iyi masaj yağı olarak işlev gördüğü için kolaydır. İster bağımsız bir madde olarak kullanın, ister saça faydalı olan uçucu yağları kullanmayı tercih edin, bu yağın saçlarınız için yapabileceği çok şey var. Yağ asitleri ve vitaminler, tahriş olmuş bölgeleri yatıştırmaya, saç derisinin kuruluğu olabilecek bölgelere nem getirmeye ve kafa derisinin pH seviyesini dengelemeye yardımcı olarak kepekle mücadele etmeye / önlemeye yardımcı olabilir.

Tatlı badem yağı

Bahsedildiği gibi, tatlı badem yağı ve kayısı yağı birçok benzerliği paylaşır. Bu yağda bol miktarda protein, D ve E vitamini vardır. Sağlıklı yağ asitleri bakımından da yüksektir. Bu nedenle, cildin iltihaplı, yanmış ve / veya başka şekilde tahriş olabilecek bölgelerinde kullanabilirsiniz. Tatlı badem yağı (Prunus dulcis), kıymetli sıvıyı elde etmek için soğuk preslenen meyvenin çekirdeklerinden yapılır. Aynı zamanda sağlıklı bir saç başının büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak için de sıklıkla kullanılır.

Yağ, vücudun kolajen üretmesine yardımcı olarak daha sağlıklı bir cilt sağlar. Aynı zamanda kas ağrıları, cildin genel hidrasyonu ve beslenmesi ve zararlı güneş ışınlarına karşı koruma için de kullanılır. Cildiniz çatlamış veya çatlamışsa, bu çok yardımcı ve faydalı olabilecek bir maddedir. Badem yağını birçok farklı uçucu yağla (gül ve lavanta popülerdir) harmanlayarak bunları sisteminize etkili bir şekilde taşımanıza olanak tanır.

Tamanu Yağı

Tamanu yağı yapımında kullanılan meyveyi taşıyan iki ağaç vardır. Bunlar Calophyllum inophyllum ve Calophyllum tacamahaca’dır. Bu madde, soğuk presleme işleminin verdiği yağın rengi nedeniyle “yeşil altın” olarak da adlandırılmıştır. Tamanu yağının sivilceleri, pullu cildi, lekeleri, yaraları, yanıkları, kızarıklıkları ve farklı türdeki enfeksiyonları azalttığı söyleniyor. Dermatit veya yüzey iltihabından muzdarip olanlar, tamanu meyvesinin yağını kullanarak rahatlama bulabilirler.

Tamanu yağı, lavanta, çay ağacı, adaçayı ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli uçucu ve taşıyıcı yağlarla iyi uyum sağlar. Pratik olarak konuşursak, bağımsız bir masaj yağı görevi görebilir. Bu, kalınlığından ve cilt için büyük faydalarından kaynaklanmaktadır. Yine de, bir karışım olarak (masaj) masasına çok şey getirebilir. Kokusu oldukça hafif. Kokulara karşı hassas olan bazı insanlar, bu yağın işi çok fazla zorlamadan halletme yeteneğinden faydalanabilir.

Ceviz yağı

Avrupa ceviz ağacının meyvesi olan Juglans regia, farklı türlerdeki sağlıklı yağlarda yüksektir. Ürettiği soğuk pres yağı nemlendiricidir ve nemlendiricidir. Onunla etkileşime girdiğinde cildi sağlıklı tutmayı başararak cildi yumuşak, pürüzsüz ve yağlı bırakmaz. Masaj ve aromaterapide baz yağ olarak kullanılır, diğer taşıyıcı yağlar ve uçucu yağlarla iyi uyum sağlar. Antioksidan, büzücü, iltihap önleyici bir maddedir.

Cilt, kafa derisi ve saç bu yağdan çok fazla faydalanabilir ve vücudun geri kalanı unutulmuyor. Ceviz yağının yaşlanmayı geciktirici özellikleri faydalıdır, ancak oldukça pahalıdır; bu nedenle yaygın ürünlerde sıklıkla kullanılmamaktadır. Yağın ayrıca zihinsel sağlığı artırdığı, sindirime yardımcı olduğu ve ayrıca analjezik görevi gördüğü söyleniyor. Cildiniz kuru veya tahriş olmuşsa (veya sadece iyi bir masaja ihtiyaç duyuyorsa) ceviz yağı bir atışa değer.

Buğday tohumu yağı
Buğday tohumu (Triticum vulgare), buğday tanesinin (Triticum aestivum) çekirdeğinden gelir ve yağı yüksek miktarda A, B, C ve özellikle E vitamini içerir.Protein, mineral ve diğer besinler açısından zengindir, ve antioksidan ve yaşlanma karşıtı faydaları ile bilinir. Diğer yağlarla çok iyi harmanlanma ve hatta raf ömürlerini uzatma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, lavanta ve biberiye gibi daha nazik kokuların bazılarına müdahale edebilecek çok güçlü bir kokuya sahiptir.

Yağ genellikle soğuk preslenir ve vücudun ve zihnin yararına kullanılabilir. Enerji seviyelerini artırdığı ve hatta bilişsel sağlığı desteklediği söyleniyor. Çatlaklar, yara izleri, çizgiler, lekeler ve diğer cilt sorunları, buğday tohumu yağının düzenli kullanımı veya tüketimi ile çözülebilir ve hatta belki bir şekilde önlenebilir. Bu yağın kan şekerini düşürmesi ve kötü kolesterolü düşürmesi bile bağlantıları vardır.

Sonuç
Taşıyıcı yağlar, dünyadaki en değerli ve popüler maddelerden bazılarıdır. Genellikle oldukça büyük miktarlarda kaynak malzeme gerektiren uçucu yağların aksine, taşıyıcı yağlar özden çok “bitki özsuyu” olarak görülebilir. Genellikle daha ucuz bir fiyat etiketi taşırlar, ancak popülerlikleri ve mutlak kullanışlılıkları açısından daha ucuz değildirler.

Bahsettiğim gibi, bu yağların çoğu örtüşen ve birbirini tamamlayan faydalara ve özelliklere sahiptir. Bazıları bağımsız ürünler olarak kullanılabilir ve bazıları, etkililikleri veya kokuları nedeniyle ideal olarak bir karışım veya bir tür üründe kullanılır. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok fazla yağ var ve sonra sisteminize, kan dolaşımınıza ve fiziksel varlığınıza taşıyabilecekleri birçok başka madde var.

Bu hafife alınması gereken bir şey değil. Bu yağlar normalde ‘bitki özü’ muadilleri kadar güçlü olmasa da, yalnızca bir amaca yönelik bir araç olarak görülmemelidir. Evet, uçucu yağları taşıyabilirler, ancak aynı zamanda kendi değerleriyle de harika ürünlerdir. Ek bir avantaj da, eterik yağların uçucu doğasını yumuşatabilmeleri ve insan vücudu tarafından emilip kullanılmalarına yardımcı olmalarıdır.

Taşıyıcı yağlar dünyanın her yerinden gelir ve köklerini binlerce yıllık ortak tarih boyunca izler. İnsanlar uzun zamandır bitkilerden yağ yapıyorlar ve bu yağlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. İster tıbbi ister mutfak kullanımı için olsun, masaj veya aromaterapi için olsun, hem eski hem de modern yaşam için gerçek bir varlıktır.

Bitkiler bize gerçekten çok şey sağlıyor. Gerçekten, Tabiat Ana’ya büyük bir minnettarlık borçluyuz. Ve Doğa’nın nezaketini geri ödemenin mümkün olan en iyi yolunun, daha sağlıklı ve daha doğal bir yaşam sürmek için harikalarını kullanmak olduğunu düşünüyorum. İyiliğe kendimize ve birbirimize daha iyi bakarak karşılık veririz.

Ana Menü