Aromaterapi, terapötik değerleri ve genel refahı artırmak için aromayı (saf uçucu yağlar) kullanma sanatı ve bilimidir. Uçucu yağlar, damıtılmış bitki materyalinin aromatik izolatlarıdır. Buhar damıtma, uçucu yağ ekstraksiyonunun en yaygın şeklidir; ancak, tüm bitkiler bu şekilde ekstrakte edilebilen uçucu yağlar içermez. Bazı bitkiler, aromayı gidermek için bir tür çözücüye ihtiyaç duyarken, diğerleri, narenciye uçucu yağlarında olduğu gibi, basitçe soğuk preslenebilir.

Bu uçucu yağların (aromatik izolatlar) son derece konsantre ve güçlü olduğunu bilmek önemlidir. Bu, biraz uzun bir yol kat ettiği anlamına gelir! Her uçucu yağ, birlikte karıştırıldığında (doğası gereği doğal olarak) uçucu yağa farklı aromasını veren benzersiz bir kimyasal bileşen yelpazesi içerir.

Bu kimyasal bileşenler, uçucu yağların yararlı kullanımlarının yanı sıra güvenlik hususlarının da göstergeleridir. Uçucu yağların nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağının belirlenmesinde bu özellikler de dikkate alınır.

Uçucu yağ kullanımının 3 ana kategorisi vardır. Bununla birlikte, uçucu yağları kullanmayı seçerseniz, her zaman yavaş başlayın ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğine dikkat edin. Unutmayın, uçucu yağlar söz konusu olduğunda, daha azı daha fazladır

AROMATİK

Bu, uçucu yağları kullanmanın en güvenli ve en kolay yoludur. Uçucu yağların aromatik faydalarını güvenle deneyimlemenin birkaç kolay yolu vardır:

Uçucu yağ difüzörü kullanın

Aromaterapi difüzörüne en sevdiğiniz uçucu yağdan birkaç damla damlatmak, evinizin daha iyi kokmasına yardımcı olur ve ayrıca zihniniz ve vücudunuz için bir dizi fayda sağlayabilir.

Kendi aromaterapi inhalerinizi yapın

Küçük bir kaseye 15 damlaya kadar istenen uçucu yağları koyun. Yağı emmesi için kaseye bir fitil yerleştirin. Uçucu yağ emildikten sonra, fitili inhaler tüpüne yerleştirin ve kapağı kapatın. Bu inhaler günde birkaç kez kullanılabilir ve anında ve isteğe bağlı aromaterapi için mükemmeldir.

Doğrudan avuç içi soluma

Bu yöntem, uçucu yağın faydalarına hızlı ve kolay erişim sağlar. Bu sadece cilde güvenle uygulanabilen uçucu yağlarla kullanılmalıdır.

Avucunuzun içine 1-2 damla uçucu yağ damlatın. Avuç içlerinizi birbirine sürtün ve derin nefes alın. Gözlerden uzak tuttuğunuzdan emin olun, çünkü uçucu yağlar tahriş edebilir ve yapmazsanız tahriş edici olabilir.

BUHAR SOLUMA

Bu, uçucu bir yağın aromaterapötik faydalarından yararlanmanın etkili bir yoludur.

Bir kaseye (ideal olarak seramik, cam veya metal), bir havluya ve sıcak suya ihtiyacınız olacak
Bir çaydanlık veya tavada biraz su ısıtın
Kasenizi yarısına kadar sıcak suyla doldurun
1-2 damla istenen uçucu yağı ekleyin
Kaseyi tezgaha koyun
Gözlerini kapat ve yüzünü kasenin üzerine koy
Sıcaklık rahatsa, havluyu başınızın üzerine koyun ve bir veya iki dakika derin nefes alın. (Dikkatli olun ve buhar başına 2 damladan fazla kullanmayın)
Gerekirse günde 3-5 defa yapın

TOPİKAL

Uçucu yağları topikal olarak güvenle kullanmak için önce bir taşıyıcı yağla (badem, avokado veya jojoba yağı gibi) seyreltmeli ve dikkatlice uygulamalısınız. Seyreltme oranları, kullanılan uçucu yağın yanı sıra uygulama alanına, uçucu yağı kullanan kişinin yaşına ve kişinin hassas cildi veya tıbbi durumlara sahip olup olmadığına bağlı olarak değişir. Olası cilt tahrişini veya hassasiyetini önlemek için bu yönergelere uymak önemlidir.

Aşağıdaki seyreltme tablosu, topikal uçucu yağ kullanımı dünyasında gezinmek için iyi bir anahtardır:

% 1 = 30 ml taşıyıcı yağ için 5-6 damla uçucu yağ.  
% 2 = 30 ml taşıyıcı yağ için 10-12 damla uçucu yağ.
% 5 = 30 ml taşıyıcı yağ için 25-30 damla uçucu yağ. 
% 10 = 30 ml taşıyıcı yağiçin 50-60 damla uçucu yağ. 

Çoğu uçucu yağ için % 1’lik bir seyreltme genellikle güvenli kabul edilir. Bu, taşıyıcı yağın onsu başına 5-6 damla uçucu yağ anlamına gelir. Tarçın veya karanfil gibi bazı uçucu yağların SICAK yağlar olarak kabul edildiğini ve % 0,5’ten fazla olmayan önerilen seyreltme oranlarına sahip olduğunu unutmayın (yani, taşıyıcı yağın onsu başına bu yağlardan 2-3 damladan fazla kullanmayın).

Bazı uçucu yağlar cildinizin güneş ışığına karşı hassasiyetini artırabilir. Buna fotosensitivite denir ve esas olarak birçok turunçgil yağı ile oluşur, ancak bunlara özel değildir. Bergamot, limon, greyfurt ve misket limonu reaksiyona neden olan en önemli suçlulardır. Bu uçucu yağlar cilde uygulanır ve ardından UV ışığına maruz kalırsa, fotosensitivite ciddi yanıklara neden olabilir. Kısa bir süre sonra UV’ye maruz kalacaksanız, bu uçucu yağların topikal kullanımından kaçındığınızdan emin olun. Ancak endişelenmeyin – bitkiler alemi birçok uygun alternatif sunar.

Bazı basit topikal uçucu yağ kullanım önerileri:

Doğal parfüm yağı – En sevdiğiniz uçucu yağlardan yaklaşık 20 damla (% 4 seyreltme) seçtiğiniz bir taşıyıcı yağa karıştırın. Nabız noktalarına istediğiniz gibi uygulayın.

Aromaterapi masajı – Uçucu yağların son derece konsantre olduğunu unutmayın.

Ana Menü